Håndtér dit ler


Vores ler importeres fra flere lande. Vi tester det, inden vi lægger det ud i webshoppen, så vi kender lerets kvalitet.

Når vi skriver, at leret er særligt anvendeligt til en bestemt teknik, så er det baseret på vores egen erfaring. Vi kan kun opfordre til, at man prøver sig frem og danner sine egne erfaringer med leret. Som med glasureksperimenterne er det en god idé at tage noter undervejs.

Poser og labels
Vi bestræber os på at anvende emballage, som belaster miljøet mindst muligt. Vi opfordrer vores kunder til at genanvende emballagen i det omfang det er muligt.

Opbevaring
Vores ler leveres i plastisk form i producentens original emballage. Vi anbefaler, at leret opbevares i plastik for at sikre, at leret holder sig fugtigt. Leret bør opbevares køligt og frostfrit og ikke i direkte sol. Ved en rette opbevaring kan leret holde sige i flere år.

Tørring
Det er vigtigt, at leremnerne er helt tørre, inden de brændes, da der ellers er stor risiko for, at de revner/sprænger under brændingen.

Nogle lertyper er mere sensitive end andre. Porcelæn skal tørre langsomt for at undgå revner, og bør derfor pakkes ind i plastik under tørring. Paperclay, derimod, kan tåle at tørre uden af være dækket af plastik, når man er færdig med at arbejde med emnet. Hvis man er i tvivl om, hvordan leret opfører sig, anbefaler vi langsom tørring, hvor emnet pakkes ind i plastik.

Brændingstemperatur
Vi har angivet anbefalede temperaturer til forglødning og glasurbrænding. Forglødningstemperaturen for stentøj og porcelæn ligger typisk mellem 960°C og 1000°C. Glasurbrændingen afhænger af ler og glasur. Det er derfor vigtigt, at man vælger ler og glasur, der passer til hinanden.

For at opnå et godt resultat, skal ler og glasur passe sammen i forhold til temperatur. Vælg en glasur med brændingstemperatur, der ligger over lerets minimumtemperatur. Eksempel: Hvis man skal finde en glasur til vores ST0001 ler, hvis brændingstemperatur er 1250°C – 1280°C, skal man vælge en glasur, der kan brændes inden for samme interval.

Hvis emnet ikke skal glaseres, kan man springe forglødningen over og brænde direkte op til toptemperatur blot leret er helt tørt.